Iværksættere rammer ind i tidens bæredygtighedstrend
Med DOTS.RECYCLING har Mikkel og Casper gang i et projekt, der emmer af en bæredygtig tilgang, hvor nøgleordene er genbrug, miljø, klima og innovation. Det er også nøgleord, der har skinnet igennem fra begyndelsen. Det har nemlig hele tiden været planen, at Mikkel og Casper gerne ville anvende så meget af materialet fra tennisboldene som overhovedet muligt. Det materiale der ikke bliver brugt til filtpuder, skal bruges til skosåler, snørebånd og indlægssåler.
Mikkel og Casper finder ud af, at der bliver produceret 350 millioner tennisbolde om året på verdensplan, og at kun under 1 % bliver genbrugt. Den ene procent, der bliver genbrugt, får enten nyt liv som hundelegetøj eller som filtpuder på diverse skoler – bare med en hel tennisbold, som jo nok må siges at være en mindre elegant løsning, men trods alt en løsning. De resterende 99 % bliver brændt, fordi det ikke er muligt at skille de forskellige materialer ad, så det kan blive genbrugt. I USA er problemet enormt grundet en stor overproduktion af tennisbolde.
Det er netop derfor, at konceptet i DOTS.RECYCLING er at indsamle så mange brugte og kasserede tennisbolde fra så mange tennisklubber som overhovedet muligt. Boldene bliver afhentet i samarbejde med Schenker, der er DOTS.RECYCLINGs logistikpartner, og de bliver først afhentet, når den enkelte klub har indsamlet 5.000 bolde.
Udover, at Casper og Mikkel færdes på landevejen så lidt som muligt, så har de også valgt at donere 10% af deres fragtomkostninger til et initiativ, som deres logistikpartner, Schenker står bag. Et initiativ hvor Schenker investerer i udvikling af grønne løsninger i transportsektoren. Det er altså ikke kun selve idéen om at genbruge materialet fra gamle tennisbolde, der har en bæredygtig filosofi. Det er også de enkelte processer samt Mikkel og Caspers adfærd i projektet, der fokuserer på miljøet.
Bæredygtighedens betydning for DOTS.RECYCLINGs tilblivelse
"Der er ingen tvivl om, at vi begge er meget begejstret for, hvor stor en forskel DOTS.RECYCLING kan gøre hos forbrugerne samtidig med, at det sætter et positivt aftryk på miljøet,"
Mikkel Blaabjerg Haaning, CEO, DOTS.RECYCLING
DOTS.RECYCLING så lyset på baggrund af Mikkels undren over hvad den tennisklub, hvor han spiller, gør af alle de brugte tennisbolde, når de ikke kan bruges til at spille tennis med mere.
Hvad gør tennisklubberne af det her ”affald”? Og kan materialet ikke få en ny funktion? Allerede her står det klart, at der er en bæredygtig og miljøvenlig tankegang bag. Det kan da godt være, at forretningsmændene og iværksætterne også kom op i Mikkel og Casper, men tanken om genbrug og hvad det ville gøre for miljøet, havde helt sikkert også en indflydelse. På den måde går idé, forretning og bæredygtighed godt i spænd.
Casper og Mikkel er to innovative mennesker med et venskab, hvor de altid har ringet til hinanden, hvis de havde en forretningsidé - om bæredygtighed så var omdrejningspunktet eller ej spillede ikke den store rolle. Ifølge Casper, var det derfor heller ikke sådan, at de med det her projekt, målrettet gik efter at finde et projekt, der omhandlede bæredygtighed.
Som de plejer, gik de efter den gode idé, og at den her idé så har et bæredygtigt fokus, tilfører jo blot ekstra motivation for Casper og Mikkel samtidig med, at det tilfører ekstra værdi til produktet, hele projektet og deres brand, fortæller Casper. Netop det bæredygtige element har også haft en stor betydning for Flemming Bunde og BILA, og han fortæller desuden: Det er fedt at kunne understøtte nogle unge iværksættere. Hele BILAs hovedformål er jo at hjælpe dansk industri, og noget som det her kunne jo være et eventyr. Et eventyr hvor man fik lavet et godt produkt i Danmark, og fik fokus på bæredygtighed og cirkulære produkter, som er det, vi alle sammen snakker om i markedet. Derfor var det jo som fod i hose at støtte op omkring projektet.
Casper fortæller, at det helt klart giver noget tilfredshed at være med på den her bæredygtighedsbølge. Samtidig mener Casper og Mikkel, at de tilbyder et produkt, der er bedre end det, der er på markedet, hvilket gør, at Mikkel og Casper har en enorm tro på projektet. Det er altså kombinationen af et stærkt produkt og den kæmpe værdi som bæredygtighedselementet tilfører, både til deres egen tilfredshed, men også i samfundets tjeneste, der giver dem rigtig meget. Nu kan de nemlig fortælle, hvor mange bolde, der bliver overproduceret- og endnu vigtigere, at DOTS.RECYCLING kan gøre noget ved det problem nu.
Et projekt med store ambitioner
Casper og Mikkel har store ambitioner. De fortæller, at de indenfor halvandet år, har planer om at indsamle bolde i minimum 150 klubber rundt i de 10-15 største lande i Europa. Det ser de også gode muligheder for, da DOTS.RECYCLING jo faktisk hjælper de enkelte klubber med at skille sig af med deres ”affald” på en rigtig god måde. Hvor projektet skal føre hen, er de ikke i tvivl om.
Målet er helt klart, at vi skal have alt det andet filt, der er på markedet, ud af verden, lyder det fra Casper.
Det mener Casper og Mikkel, at de kan bidrage til netop ved at have udviklet et produkt, der er så godt, at forbrugerne kun køber det, de skal bruge, hvilket også afspejles i mængden af dots i de enkelte poser. Dermed er produktet med til at reducere spild og overforbrug af filt.
Der rammer vi ned i noget, der er spændende, synes vi, altså i forhold til bæredygtigheden. Helt klart, fortæller Casper.
Publiceret marts 2022
Få 360 graders rådgivning om dit setup, og lad os hjælpe dig med at tage dine automationsønsker til næste niveau.
Ring til os på +45 97 71 00 44.
Kontakt os
Vi sidder klar til at svare på dine
spørgsmål samt tage en uforpligtende
snak om mulighederne med
produktionsoptimering i din virksomhed.