Danfoss har automatiseret montage med 3 toarmede cobots
Øget effektivitet og bedre arbejdsmiljø
Arbejdsmiljøet har fået et markant løft, samtidig med at de ansatte kan arbejde endnu mere effektivt. Det er gevinsterne i en ny robotcelle, som Danfoss på rekordtid har designet og installeret sammen med automationshuset BILA. Operatørerne samarbejder med tre duAro-robotter fra Kawasaki. Danfoss Climate Solutions er først i Europa til at optimere montageopgaver med den nye fleksible robotteknologi.
Kun 2 års tilbagebetaling
Bedre arbejdsmiljø
10% produktivitets-forbedringer
Sparede 3-6 måneder på fravalg af udbud
Udfordring
Hos Danfoss Climate Solutions havde de mange manuelle processer med ensidige og belastende opgaver for medarbejdernes skuldre og og arme. Før krævede montage af ventiler helt manuelt syv operatører.
Løsning
I dag har tre duAro cobots overtaget de fleste montageopgaver. Tre medarbejdere udfører stadig de komplekse dele af processen, som kræver fingerspidsfornemmelse mens de øvrige fire ansatte er frigjort til andre opgaver på fabrikken.
Gevinst
Løsningen bidrog sammen med andre tiltag til, at Danfoss Climate Solutions i 2020 præsterede en samlet produktivitetsforbedring på +10 procent. Derudover har de skabt en sundere arbejdsplads, hvor medarbejdere ikke bliver nedslidt.
Sundere jobs og mere effektiv montage af ventiler. Det er den forvandling, Michael Breumsø, Vice President, RAC Supply Chain hos Danfoss, kan glæde sig over at have skabt:
”Vi er lykkedes med at eliminere nogle manuelle processer, hvor vi havde ensidige og belastende opgaver for medarbejdernes skuldre og arme. Det er vejen frem: Robotter skal være med til at sikre, at industrimedarbejdere får et sundere arbejdsmiljø – et miljø som vi kan arbejde i, til vi bliver 75 år.”
Danfoss Climate Solutions producerer køle- og air-conditioning-komponenter. Indtil august 2020 foregik arbejdsopgaven med montage af ventiler helt manuelt og krævede syv operatører. De stod og trak skruemaskiner ned og op over skulderhøjde igen med meget korte intervaller. I dag udfører de ansatte kun de komplekse dele af processen, som kræver fingerspidsfornemmelse.
Nu klarer tre ansatte opgaven i tæt samarbejde med de tre duAro cobots, mens de øvrige fire ansatte er frigjort til andre opgaver på fabrikken. Dermed tjener automationsinvesteringen på denne arbejdsstation sig hjem på to år.
"Medarbejderne har taget godt imod den nye robotcelle og fremhæver, at robotterne er støjfri og nemme at komme til at betjene. Tidligere har vi været vant til, at nyt maskineri gav brok og bøvl med børnesygdomme, men ikke med denne løsning. Det gjorde måske også en forskel, at vi fik leveret en duAro cobot tidligt i projektet, så vi alle kunne se den, inden vi fik den implementeret i anlægget. Jeg tror, det var med at afmystificere teknologien,”
Michael Breumsø, Vice President, RAC Supply Chain
Danfoss anvender mange forskellige typer og fabrikater af robotter i sin produktion.
"Løsningen med duAro-robotterne fra Kawasaki var specielt god for os, fordi de både er mindre pladskrævende end afskærmede robotløsninger og også hurtigere end andre cobots, fordi de har to arme. Cellen er meget overskuelig, fordi den ikke er kapslet ind med tag, plexiglas, elektroniske sikkerhedsnet eller lydisolering. Det giver et åbent og smidigt workflow og en god cyklustid," fortæller Michael Breumsø.
Sparede 3-6 måneder på fravalg af udbud
Danfoss valgte en banebrydende ny tilgang, da løsning og leverandør skulle vælges. Det betød, at hele projektet kun varede syv-otte måneder fra idé til drift.
”Normalt laver vi selv et stort teknisk forarbejde med 70-80 siders teknikskriv til leverandører med krav og detaljerede specifikationer af udstyr for så at køre et udbud. Men i dette tilfælde valgte vi at bede BILA om at udarbejde et forslag fra starten. Det handlede om at sikre, at vi fik den bedst mulige tekniske løsning og ikke bare den løsning, vi gerne ville have. At arbejde så tæt sammen med leverandøren fra starten fjernede faktisk tre-seks måneder af implementeringstiden, og vi sparede selv meget tid på møder og teknisk forarbejde," fortæller Michael Breumsø, Vice President, RAC Supply Chain hos Danfoss.
Semiautomatiseret er vejen frem
Cellen med de tre cobots blev bestilt efter en grundig analyse, hvor BILA sammen med Danfoss screenede hele fabrikken for automationspotentialer og kom frem til 20 muligheder for procesoptimering. Danfoss valgte at realisere fire af disse, og duAro-løsningen til ventilmontage var iblandt. Løsningen bidrog sammen med andre tiltag til, at Danfoss Climate Solutions i 2020 præsterede en samlet produktivitetsforbedring på +10 procent.
”Når mange af de lavthængende frugter er plukket i forhold til automatisering, så er næste step cobots – de samarbejdende robotter – hvor noget af opgaven kan automatiseres og andre dele af den bedst klares manuelt. Det er det, der kan forbedre industriens konkurrenceevne på et globalt marked,” pointerer Peter Suhr, Global Key Account Manager, BILA A/S, der har været med til at identificere automationspotentialerne hos Danfoss.
Danfoss har planer om at genbruge automationskonceptet og samarbejdsmodellen på andre fabrikker i Danfoss-koncernen.
Få 360 graders rådgivning om dit setup, og lad os hjælpe dig med at tage dine automationsønsker til næste niveau.
Ring til os på +45 97 71 00 44.
Kontakt os
Vi sidder klar til at svare på dine
spørgsmål samt tage en uforpligtende
snak om mulighederne med
produktionsoptimering i din virksomhed.